Absintbereiding

Een receptje voor een Blancheke...

sixela (05/17/06 om 00:24:28):

Uitstekend receptje - gebruikt voor de Amerikaanse "Félix" waarvan ik onlangs de staal terugvond.

Per liter:

50g Florentine Fennel
45g Seeds of Green Anise
10g Star Anise
25g Artemisia absinthium
11g Hyssop
10g Artemisia pontica
10g Coriander
5g Seed of Angelica
5g Root of Elecampagne
1g Root of Angelica
2,5g Genipi
2,5g Chamomile of Rome
2,5g Chamomile of Germany
2,5g Sassafras
1g Cardamom
0,5g Lavender
0,5g Calamus


 

Barski (05/17/06 om 15:30:55):

Sassafras, Elecampagne en Genipi lijken mij wat lastig te bemachtigen maar verder wel een interessant recept. De hoeveelheid steranijs valt direct op net als de verhouding tussen de venkel en de anijs. Dat is een bijna 1 op1 verhouding.

 

Helfrich (05/20/06 om 23:14:31):

Elecampagne is alant. Dat is niet zo moeilijk te vinden. Vraag Wilbert.

Het recept is zeker opmerkelijk -- gezien de verhouding van de basiskruiden, inderdaad, maar zeker ook gezien de hoeveelheid verschillende kruiden. Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar ik waag te betwijfelen of je in deze samenstelling wat van die 2,5 g génépi opmerkt.

Die gram engelwortel is zonde als je ook al het zaad van die plant gebruikt. Het zaad is immers niet alleen veel 'krachtiger' in aroma, maar ook veel 'zuiverder'. Die laatste eigenschap doe je tekort als je de wortel toevoegt. Omgekeerd is het best mogelijk om de angelica met wat zaad te versterken in een recept waarin de wortel tamelijk prominent is, zoals van het type hedendaagse "La Bleue", maar ook dan zou ik zeggen bij het zaad te blijven als je daar toch voor kiest.

Iets dergelijks geldt trouwens voor het gebruik van Roomse en gewone (Duitse) kamille.

Het "snufje sassafras" is heel bijzonder. Zonder het te weten slaat de maker een brug naar Oscar Wilde, via de (van oorsprong Zwitserse) taalvirtuoos Drs. P.

Johannes de Doper
=================

De tijd is aangebroken om een woord te wijden
Aan de geschonden reputatie van Herodes Antipas
Die een hele tijd geleden koning van Judea was
Een bloeiend rijkje aan de Middellandse Zee
U moet bedenken dat hij ernstig had te lijden
Van de Romeinse overheersing en zijn vrouw Herodias
Farizeeën, Sadduceeën, hoge bloeddruk, ischias
En de ideeën van zijn dochter Salome

't Is toch kras, kras, kras
Zei Herodes Antipas
Dat idee, dee, dee,
Van mijn dochter Salome
Is weer heel, heel, heel
Helemaal niet rationeel
Van je een, twee, drie

En die ideeën leiden vaak tot handelingen
De ene keer was zij vermomd als de markies van Carabas
Even later zat ze weer met pacifisten in het gras
Het was een duidelijk geval van puberteit
Haar moeder ergerde zich zeer aan deze dingen
Daar moet een eind aan komen, zei ze tot Herodes Antipas
Moet je nou weer zien die jas, ze loopt erbij als een pias
En dat komt allemaal door jouw toegeeflijkheid

Antipas, pas, pas
Sprak zijn vrouw Herodias
Heus ze moet, moet, moet
Beter worden opgevoed
Want dat kind, kind, kind
Doet maar wat ze lollig vindt
Van je een, twee, drie

Kan ik het helpen, zei de zwaar beproefde vader
Ze is nu eenmaal artistiek en niet de beste van de klas
En ze kan zich ook gedragen als een echte wildebras
Maar waar het goed voor blijken kan dat weet je nooit
Ik heb geen zin, aldus verklaarde hij zich nader
Een predikatie aan te heffen over elke wissewas
En il faut, zoals de Fransen zeggen, que jeunesse se passe
Hoe wil je anders dat zo'n meisje zich ontplooit

En hij las, las, las
Een regeringspaperas
En hij ging, ging, ging
Naar een spoedvergadering
En hij dacht, dacht, dacht
Niet meer aan zijn nageslacht
Van je een, twee, drie

Ze kon hem spoedig die ontplooiing laten blijken
Op zijn verjaardag danste Salome met zwoele tangopas
En in meer en meer ontklede toestand rond op het terras
Het was het klapstuk van het druk bezochte feest
De gasten wisten niet meer hoe ze moesten kijken
Terwijl haar moeder was vertrokken met een pijnlijke grimas
Maar haar vader Antipas, die niet haar echte vader was
Verklaarde dat het zeer opwindend was geweest

En al ras, ras, ras
Riep hij om de huishoudkas
En hij zag, zag, zag
Dat er niet veel geld in lag
Dus hij zei, zei, zei
Haal de staatskas er maar bij
Van je een, twee, drie

Toen mocht de danseres een mooi cadeautje vragen
En om het goed te maken consulteerde zij Herodias
Deze zei: vraag om een hoofd, zoiets komt altijd wel van pas
Ik weet nog iemand die er eentje missen kan
Wat een sensatie toen het binnen werd gedragen
Met een garnering van olijven, sla en schijfjes ananas
Een takje peterselie en snufje sassafras
De mensen spreken er nog altijd schande van

Wel, dat was, was, was
Dan Herodes Antipas
Sterk verguisd, guisd, guisd
Maar vooral erin geluisd
Met dat hoofd, hoofd, hoofd
Want beloofd is toch beloofd
Van je een, twee, drie

 

sixela (05/21/06 om 22:11:39):

Helfrich schreef:

Elecampagne is alant. Dat is niet zo moeilijk te vinden. Vraag Wilbert.

Het recept is zeker opmerkelijk -- gezien de verhouding van de basiskruiden, inderdaad, maar zeker ook gezien de hoeveelheid verschillende kruiden. Daar hoeft niets mis mee te zijn, maar ik waag te betwijfelen of je in deze samenstelling wat van die 2,5 g génépi opmerkt.


De maker zegt ook dat ie er tegenwoordig maar 5 tot 7 kruiden zou in gebruiken - wat Barski dan ook wel moet doen vermoeden wie de auteur is ;).

De maker maakte trouwens zelf ook al de opmerking dat engelenwortel*zaad* alleen en *één* soort (Roomse) kamomille best wel genoeg zijn.

Hij noemt dat teveel aan kruiden een jeugdzonde - dus Serge leid je niet zomaar om de tuin, eh?

 

sixela (05/21/06 om 22:12:56):

sixela schreef:



De maker zegt ook dat ie er tegenwoordig maar 5 tot 7 kruiden zou in gebruiken - wat Barski dan ook wel moet doen vermoeden wie de auteur is ;).



Wel lekker, vooral omdat het recept ook werkt met venkel en alsem die niet tip-top is (volgens de maker). Ik heb trouwens mijn laatste flesje uit de eerste fles teruggevonden - volgende keer kun je er zelf 2.5g génépi in proberen te ontdekken ;).

 

Barski (05/23/06 om 12:13:27):

Helfrich schreef:

Die gram engelwortel is zonde als je ook al het zaad van die plant gebruikt. Het zaad is immers niet alleen veel 'krachtiger' in aroma, maar ook veel 'zuiverder'.


Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Mijn ervaring met engelwortel is dat het een sterker aroma bevat dan het zaad. Je hebt naar mijn mening wel gelijk als je zegt dat het aroma uit de zaadjes zuiverder is, het is verfijnder maar desondanks vergelijkbaar met het aroma van de wortel.

 

Helfrich (05/23/06 om 16:02:02):

Barski schreef:


Mijn ervaring met engelwortel is dat het een sterker aroma bevat dan het zaad.


Zal wel sterk van de kruidenbatch afhangen dan. Als ik de wortel 1 op 1 vervang door de zaden, slaat de balans van het distillaat dramatisch door richting engelwortel. De "Helfrich Blanche" is daar een voorbeeld van.

 

sixela (05/23/06 om 17:50:49):

De Amerikanen schijnen te vinden dat engelwortelzaad een fijnere smaak geeft.

 

Helfrich (05/23/06 om 18:34:10):

Dat is ook zo. Fijn, maar al vlug behoorlijk aanwezig.

 

Helfrich (05/23/06 om 23:56:38):

Helfrich schreef:


Als ik de wortel 1 op 1 vervang door de zaden, slaat de balans van het distillaat dramatisch door richting engelwortel.

Deze zin is natuurlijk een semantisch gedrocht, aangezien het woord 'engelwortel' zowel de plant Angelica archangelica als de wortel daarvan (radix) kan aanduiden -- de engelwortelwortel sensu stricto.

 

Absintbereiding